GRT


ARCHITECTS

NEWS NEWS PROJECTS ABOUT

Don Angie
Click for project description
Greenwich Avenue Facade
Bar Detail
Dining Room
Custom Sconce
Bathroom with Polished Brass Mirror

Greenwich Avenue Facade
Bar Detail
Dining Room
Custom Sconce
Bathroom with Polished Brass Mirror

Quality Branded asked GRT Architects to design a restaurant to reflect the nuanced Italian-American cuisine created by young chefs Angie Rito and Scott Tacinelli. We were struck by the chefs’ ability to breathe new life into familiar territory, to experiment and please at the same time. In response, we designed Don Angie aiming to blend the effortless glamour of Northern Italian design with the familiarity of New Jersey red-sauce.

From the façade to interior linework, the upside-down arch is a recurring motif, a playful inversion of a familiar Italian form. Don Angie occupies the pointed south-east corner of a ‘flatiron’ shaped building in a landmarked district of the West Village. As such we used a light touch on the façade, subtly filleting the corners of existing windows and leaving it otherwise alone. In lieu of a bistro-style privacy curtain we created a band of hand painted gold linework, giving the windows a subtle shimmer.

Inside, a grid of twelve-inch tiles nods to the ubiquitous vinyl checkerboard of Italian-American eateries but is here executed in contrasting grey and white marble. A banquette upholstered in navy leather and velvet wraps three sides of the space, its smooth linear channels and low back evoke interiors from the golden age of Italian motoring. All woodwork is in mahogany, with a high gloss finish. The tables have a particularly deep varnish that recalls the hull of a Riva boat. The bar is in very red and very Italian Rosso Levanto stone, polished.

We designed a suite of custom light fixtures for the dining room, inspired by a trip to Carlo Mollino’s Teatro Regio in Torino, masterfully illuminated by collaborator Gino Sarfatti. These matte globes are supported by brass hoops mounted to tinted mirrors. To complement the soft glow we worked with lighting manufacturer Atelier de Troupe and lighting consultant Focus Lighting to customize the former’s fixture to allow them to be dimmed smoothly to one per-cent.

Seeking a lively but controlled aural experience we clad the entire ceiling in upholstered panels whose reeded channels visually and acoustically soften the space. Their hand stitched seams wander gently in a manner that echoes the hand painted lines on the mirrors and façade.

Finally, the bathrooms.  Where every diner enjoys a surprise. Here we used a number of ideas we’d played with for the dining room. The twelve inch checkerboard is halved in size and switches to red and white. The arch motif is explored in a variety of materials – mirrors of polished plate brass, glass light boxes and mahogany millwork.

The space is complemented by art installations and hand painted gold and red linework that was designed and executed in collaboration with Handwerk.

Team:
Rustam Mehta, Tal Schori, Nathan Geller, Stephanie Tager, Sharif Anous, & Tiantian Lou. 


Photos: Nicole Franzen

Quality Branded asked GRT Architects to design a restaurant to reflect the nuanced Italian-American cuisine created by young chefs Angie Rito and Scott Tacinelli. We were struck by the chefs’ ability to breathe new life into familiar territory, to experiment and please at the same time. In response, we designed Don Angie aiming to blend the effortless glamour of Northern Italian design with the familiarity of New Jersey red-sauce.

From the façade to interior linework, the upside-down arch is a recurring motif, a playful inversion of a familiar Italian form. Don Angie occupies the pointed south-east corner of a ‘flatiron’ shaped building in a landmarked district of the West Village. As such we used a light touch on the façade, subtly filleting the corners of existing windows and leaving it otherwise alone. In lieu of a bistro-style privacy curtain we created a band of hand painted gold linework, giving the windows a subtle shimmer.

Inside, a grid of twelve-inch tiles nods to the ubiquitous vinyl checkerboard of Italian-American eateries but is here executed in contrasting grey and white marble. A banquette upholstered in navy leather and velvet wraps three sides of the space, its smooth linear channels and low back evoke interiors from the golden age of Italian motoring. All woodwork is in mahogany, with a high gloss finish. The tables have a particularly deep varnish that recalls the hull of a Riva boat. The bar is in very red and very Italian Rosso Levanto stone, polished.

We designed a suite of custom light fixtures for the dining room, inspired by a trip to Carlo Mollino’s Teatro Regio in Torino, masterfully illuminated by collaborator Gino Sarfatti. These matte globes are supported by brass hoops mounted to tinted mirrors. To complement the soft glow we worked with lighting manufacturer Atelier de Troupe and lighting consultant Focus Lighting to customize the former’s fixture to allow them to be dimmed smoothly to one per-cent.

Seeking a lively but controlled aural experience we clad the entire ceiling in upholstered panels whose reeded channels visually and acoustically soften the space. Their hand stitched seams wander gently in a manner that echoes the hand painted lines on the mirrors and façade.

Finally, the bathrooms.  Where every diner enjoys a surprise. Here we used a number of ideas we’d played with for the dining room. The twelve inch checkerboard is halved in size and switches to red and white. The arch motif is explored in a variety of materials – mirrors of polished plate brass, glass light boxes and mahogany millwork.

The space is complemented by art installations and hand painted gold and red linework that was designed and executed in collaboration with Handwerk.

Team:
Rustam Mehta, Tal Schori, Nathan Geller, Stephanie Tager, Sharif Anous, & Tiantian Lou. 


Photos: Nicole Franzen

Back to top   ↑